Bamboe een heel bijzonder product!

het was de eerste plant die na de atoombom op Hiroshima weer groeide, er wordt zelfs beweerd dat het niet te lijden heeft gehad onder ontbladeringsmiddelen. Einstein gebruikte bamboe als gloeidraad voor zijn eerste succesvolle experimenten met de gloeilamp. De plant behoort tot de snelst groeiende planten ter wereld, in de eerste dertig dagen zelfs tot een meter per dag en is een van de langste grassen. Bamboe wordt dankzij haar bijzondere eigenschappen gebruikt als bouwmateriaal, als grondstof voor textielindustrie en als materiaal om computerbehuizingen van te maken.

In Korea is een spreekwoord dat luidt: ‘leven als bamboe’ hetgeen betekent; ‘niet breken bij oneerlijkheid en onrechtvaardigheid’, waaruit de bijzondere kracht blijkt.

  • Bamboe groeit snel: het kan 1 meter per dag groeien
  • Na de oogst herstelt een bamboebos zich snel. Bamboe groeit via een wortelstelsel: herplanten is niet nodig.
  • Bij de groei zijn (vrijwel) geen insecticides, pesticides en kunstmest nodig.
  • De wortels van bamboe houden de bodem goed vast en kunnen erosie voorkomen.
  • Bamboe vergt weinig water en kan op veel verschillende plekken groeien, ook in Nederland

Een bamboeplant bloeit maar eens in zijn leven.

Het bloeien van de bamboeplant houdt de mensen al lang bezig. Het duurt ongeveer 60 tot 120 jaar voordat de plant bloeit en daarna sterft ze. het is onduidelijk waarom ze gaat bloeien en waarom ze dan afsterft. Alle verzamelde levensenergie lijkt te worden verbruikt in de bloei. In Korea heeft hierdoor een grote vernieuwing van de bamboeplant plaatsgevonden tussen 1968 en 1972 in  de provincie Pohang.