• Binnen 1 à 2 werkdagen geleverd
  • Ruim 40 jaar ervaring
  • Marktleider in bamboestokken
  • 10.000m² op voorraad

5 bamboe weetjes

In deze blog lees je 5 bamboe weetjes!

1. Groei eigenschappen bamboe

Er zijn veel verschillende soorten bamboe en elke soort heeft weer zijn unieke groei eigenschappen. De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden. Het wereldrecord van 91 cm per dag (0,00003 km/h) is door Guinness World Records vastgelegd in het Verenigde Koninkrijk.

Buiten dat bamboe erg snel kan groeien, kan de plant ook aanzienlijke hoogtes bereiken als grassoort zijnde. De bamboesoort die het grootst kan worden, is de Dendrocalamus. Deze bamboesoort kan wel 40 meter hoog worden en een diameter van 30 cm bereiken.

Groei eigenschappen bamboe edited

2. De familie van bamboe

Bamboe is een plant die behoort tot de familie van de grassen. In de grasfamilie heb je verschillende geslachtsgroepen, waarvan de geslachtsgroep ‘bamboe’ deel uitmaakt van de supertribus Bambusodea en de onderfamilie Bambusoideae. Er zijn in totaal 1575 geïdentificeerde soorten bamboe en 111 verschillende geslachten.

Hoewel bamboe een gras is, wordt de plant door zijn robuuste en houten uitstraling toch vaak aangezien als een boom. Ook worden veel bamboeplanten bij elkaar in de volksmond vaak een bamboebos genoemd.

Bamboestokken

3. Waar groeit bamboe?

Er wordt vaak gedacht dat bamboe enkel in China groeit, maar niets is minder waar. Bamboe komt namelijk in wel 5 continenten in het wild voor. Bamboe houdt van een tropisch en subtropisch klimaat en groeit dus enkel in Afrika, Zuid-Amerika, Azië, Australië en het zuiden van Noord-Amerika.

Bamboe kan in erg extreme omstandigheden leven. Sommige bamboesoorten groeien zelfs op 4000 meter hoogte in de Andes en Himalaya gebergtes. De temperatuur kan hier wel zakken tot -20°C. Bamboe kan ook tegen extreme droogte en vochtigheid, waardoor de plant ook erg goed zijn weg kan vinden in bijvoorbeeld het Amazone regenwoud.

4. Is bamboe duurzaam?

Een andere eigenschap van bamboe is dat het erg duurzaam is. Net als andere planten en bomen heeft bamboe de eigenschap dat het CO2 uit de lucht opneemt, maar bamboe doet dit over het algemeen net iets beter dan andere planten en bomen. Bamboe neemt namelijk 5x zoveel CO2 op als dezelfde hoeveelheid bomen. Doordat bamboe zoveel CO2 uit de lucht filtert, kun je wel stellen dat bamboe behoorlijk bijdraagt aan het vertragen van de opwarming van onze aarde.

5. Is bamboe sterk?

Bamboe is enorm sterk. Op het natuurproduct kan een grote spanning staan voordat het breekt. Het is ook niet voor niets een van de sterkste bouwmaterialen ter wereld. Er wordt zelfs beweert dat bamboe in verhouding 7x sterker is dan staal. 

Gezien de hardheid en de sterkte van de bamboe zou je niet snel denken dat het product ook erg buigzaam is, maar dit is wel het geval. Door de lange vezels en de holle binnenkant van de bamboe, heeft het de eigenschap dat het een erg elastisch product is. Om deze elastische eigenschap te activeren, heeft de bamboe wel een speciale behandeling nodig. 


Vond je deze 5 bamboe weetjes leuk? Bekijk ook eens onze bamboestokken en bamboepalen.

“>

Laat je inspireren

Lees ze allemaal
Lees ze allemaal
http://Ruth%20Bamboestokken
Neem contact op voor service én specialistisch advies
Bel +31 (0) 85 782 3500 Vandaag zijn wij bereikbaar tot 17:00
Whatsapp +31 (0) 85 782 3500 Antwoord binnen 30 minuten

Bezoek onze showroom en/of haal gelijk je bestelling op

10.000 m² aan voorraad
Bamboestokken.com
Pottenveld 3
4043 AB, Opheusden
Route beschrijving
Openingstijden
Ma t/m vrijdag: 7:00 - 17:30 uur
Za: 7:00 - 12:00 uur
Storage
Nederland met pin
Nederland met pin